1. Exploreaza impreuna cu copilul ce anume il indeamna la comportamentele problematice si perturbatoare persistente!

2.
Nu patrunde fortat in lumea interioara a copilului (poruncind, dand indrumari, interogand, amenintand, enervandu-te)!

3.
Fii rabdator si lasa-i copilului tau tot timpul si spatiul de care are nevoie ca sa-si dezvaluie fricile si nesigurantele launtrice (o modalitate eficienta este de a arata ca tu iti exprimi dorintele, temerile si grijile a face presiuni asupra celorlalti sa-ti satisfaca nevoile neimplinite. Este util sa-i istorisesti copilului fragmente din propria copilarie – momente cand te-ai simtit trist, respins, singur sau insuficient de capabil – spunandu-i cat de mult ti-ai dorit sa discuti cu parintii tai aceste probleme)!

4.
Creaza un mediu de siguranta acasa si dai voie copilului tau sa vorbeasca deschis si direct despre nevoile nesatisfacute si despre conflicte!

5.
Asigura-ti copilul ca este mereu iubit si ca esti gata sa-l asculti oricand vrea el sa vorbeasca!

6.
Adopta imediat si consecvent comportamente care oglindesc valoarea personala a copilului tau!

7.
Cerceteaza-ti propriul nivel al stimei de sine si asigura-te sa nu-ti proiectezi asupra copilului propriile nesigurante. Multi parinti isi traiesc viata prin intermediul copiilor si, prin acesta, inhiba exprimarea valorii proprii a acestora!

8.
Demonstreaza-i copilului tau modalitati adaptative de a-si indeplini dorintele!

9.
Confirma cat mai des capacitatea nelimitata a copilului tau si unicitatea lui!

10.
Nu-l eticheta! Elimina ridiculizarea, admonestarile criticile si comparatiile cu altii – toate acestea reduc increderea in sine a copilului. Esecurile si greselile reprezinta cai de a invata si te dezvolta si mai mult, dar nu sunt declaratii de valoare!

11.
Succesul sau esecul nu au efect direct asupra copilului, insa reactiile la reusita si esec ale parintilor pot avea efecte devastatoare asupra motivatiei acestuia de a invata!

12.
Importanta este stradania, nu performanta; accentul pus pe performanta poate conduce in cele din urma la renuntarea la eforturi sau la stradanie excesiva!