In dictionarele de specialitate dependenta  este definita  ca o  stare de subordonare/ de supunere caracterizata prin pierderea controlului si a anumitor libertati.  Indiferent de ce natura este (alcool, droguri, jocuri de noroc), dependenta afecteaza atat viata personala a individului cat si pe cea a persoaneleor apropiate. In general sunt afectate :

  • Libertatea  – de a evalua si a decide;-        
  • Constiinta – autodeterminarea si autocontrolul;-        
  • Relatiile  – cu sine si cu ceilalti;-        
  • Imaginea si stima de sine, respectul de sine;-        
  • Sanatatea fizica si psihica;-        
  • Identitatea sociala (viata sociala).

Va sugerez ca pentru cateva minute sa nu continuati lectura si sa incercati sa creionati, fiecare dintre dumneavoastra, un portret robot al dependentului. O sa observati ca majoritatea va veti concentra asupra defectelor si foarte putini  veti vedea ca, dincolo de acestea, dependentul are si calitati.Din lista de mai sus mi-am propus sa abordez, cu permisiunea dumneavoastra,  aspectele legate de influenta pe care o are dependenta asupra sferei relationale si a rolului jucat de persoanele codependente (membrii familiei, colegii, prietenii) in mentinerea acestui comportament disfunctional.  In primul rand vreau sa subliniez ca, prin simplul fapt ca partenerii dependentilor incearca sa reduca efectele negative ale comportamentului  acestuia, nu fac altceva decat sa-l mentina  activ.

De exemplu, in cazul dependentei de alcool, codependentii incerca sa-l “protejeze’ pe partenerul lor  scuzandu-l daca nu se prezinta la serviciu, ascunde familiei ca are o problema cu consumul de alcool, ii creaza posibilitatea de a servi o bautura dimineata si il imprumuta cu bani pentru a procura alcoolul. Cand codependentul este chiar partenerul de viata (sotie, prietena),  la nivelul cuplului apar frustrari de ordin intim sau de autonomie. Dependentul pierde adesea controlul asupra relatiei si se indeparteaza de partener din ce in ce mai mult putind aparea adesea agresiuni verbale sau fizice. La randul sau, partenerul neconsumator simte ca in ciuda eforturilor sale nu-l poate ajuta pe celalalt si devine distant. O sa vi se para paradoxal dar, in realitate, cu cat codependentul isi critica/cicale sau pedepseste mai dur partenerul consumator, cu atat acesta isi va intensifica consumul.  Sunt destul de frecvete cazurile in care dependentul realizeaza ce se intampla cu el si cu familia lui si atunci este macinat de remuscari si de sentimente de vinovatie. Evident, va incerca sa obtina iertarea persoanelor pe care le-a facut sa sufere. In cazul in care acesta va fi iertat, desigur cu promisiunea ferma ca nu va mai repeta greseala, fiecare dintre parteneri simte o profunda stare de descarcare nervoasa. Departe de a rezolva situatia, in viata de zi cu zi, dependentul nu isi va schimba comportamentul, tocmai pentru ca stie ca daca a obtinut o data iertarea, o va putea obtine si in alte ocazii.  

Desigur, vor fi multi cei care se vor intreba “dar ce se intampla cu familiile in care ambii partenerii sunt dependenti? ”. Un raspuns ar fi ca dependenta reprezinta elementul care creaza coeziune si da unitate devenind una dintre putinele “preocupari comune” care ii tine impreuna.Problematica dependentelor este una destul de complexa dar nu imposibil de rezolvat daca se apeleaza la ajutor specializat. Este important ca persoanele codependente sa renunte la  comportamentul de tip protectiv si impreuna cu dependentul si psihologul sa incerce sa afle ce anume se ascunde in spatele dependentei inainte de a fi prea tarziu (se cunoaste ca pentru actele de violenta comise sub influenta alcoolului sau drogurilor nu se acorda circumstante atenuante atunci cand se ajunge in fata instantei). As dori in incheiere sa subliniez faptul ca abstinenta este obiectivul catre care tind dependentii insa este destul de greu de atins. Din punctul de vedere al specialistului obtinerea controlului asupra consumului reprezinta o solutie pe termen lung care va va imbunatatii viata.

Atentie! Lipsa de speranta este unul din mecanismele prin care se mentine problema dependentei.              

  Adriana Petrescu – psiholog